Friday, December 23, 2011

Kispen : Angel Si Pari-Pari

"Celaka, mana aku letak sarung kepak aku ?"

Bisik perlahan suara Angel yang terpacak tegak di dalam petak bilik dan bujurnya katil. Malam ini dia ada rancangan. Seminggu sekali akan ada masa untuk Angel terbang keluar pada larutnya malam. Kesejukan pekat malam bukan suatu yang asing lagi buat Angel yang menetap di sebuah pangsapuri tujuh puluh tingkat melintang.

"Sejuknya malam ni. Nak pakai sweater ke tak nak ?"

Persoalan yang sering dijawab sendiri oleh diam mulutnya. Tak pasti sama ada betul atau tidak keputusan itu. Tak siapa pun yang faham. Hanya Angel dan hidupnya.

Malam itu Angel terbang perlahan sebaris dengan bangunan berkembar betul-betul terletak di tengah kota bandaraya. Negeri yang sangat terkenal dengan zalimnya zombi dan alimnya pontianak.

Peristiwa dua tahu lepas telah mengubah suasana putih kota itu. Yang dahulunya seri dengan gelak ketawa muda mudi zombi, kini penuh dengan sundalnya puaka ego masing-masing yang tamak dengan kuasa dan hak memimpin. Kota yang dulu hingar dengan suara laungan cinta, kini pudar dengan kata puki mencalar panji.

Sambil terbang Angel ke mesin transaksi duit, tak sah jika lagu Creep daripada Radiohead tak dipasang pada pemain musiknya. Kumpulan yang paling dia minati. Penuh dinding pangsapurinya dengan poster dan contengan gambar kumpulan itu.

"Sial, tinggal dua ratus setengah ringglo saja ? Mana cukup aku nak belanja untuk bulan depan"

Keluh Angel seorang diri dihadapan mesin itu. Dia risau tentang hidupnya yang kian sempit sejak peristiwa dua tahun lepas itu berlaku. Hidupnya tak seperti dahulu. Kini makin terkawal dan terdesak. Sedih selang sebak matanya menahan. Pasrah.

Destinasinya malam ini masih jauh. Ada banyak lorong yang perlu dia terbang dan perlu dia perhati setiap sudut. Takut-takut ada yang menyerang. Pasti habis nyawa betinanya. Mati dikokang taring zombi yang meminjam hatinya syaitan dari neraka tingkat ketujuh. Intai-intai mungkin ada pahlawan pontianak yang berada dekat dengan radius atmosferanya. Namum hampa. Dia masih perlu berjaga-jaga.

"Dushhhh"

Dari jauh kedengaran bunyi itu. Namun masih belum jelas dek pendengaran telinga Angel. Dia masih cuba menajamkan derianya. Takut-takut ada bahaya mendatang.

"Dangggg"
"Dushhhhhh"

Sekali lagi. Bunyi hentakan selang bunyi rengekan. Angel mula panik. Dia menghampiri bunyi tersebut. Dia mula terbang rendah mencari arah tuju rengekan itu. Seperti suara perempuan.

Dia tergamam. Melihat sekumpulan zombi dan seorang manusia. Anak gadis belasan tahun berbaju uniform sekolah. Berbogel telanjang dia disana. Rambut perang habis berguguran selerak diatas jalan tar. Darah banyak keluar daripada puki anak gadis itu. Terkena pada sebuah topeng berwarna merah biru. Rengekan terus dihidangkan buat deria Angel yang jauh bersembunyi disebalik bungkusan sampah. Meninggalkan tanpa membantu.

Angel meneruskan perjalanan. Meninggikan semula terbangannya ke udara. Kali ini dia betul-betul tinggi. Sama tinggi dengan skrin besar yang tergantung dibangunan pencakar langit. Siaran berita saluran 666 Ostra Owina. Sambil itu dia memesan Burger Ayam Pedas Mak Dulaks yang terletak berhampiran dengan kedai menjual DVD.

"Berita tergempar, mayat seorang lelaki yang dipercayai ditikam dengan kejam telah dijumpai di suatu lorong tadi. Mayat berpakaian warna merah biru dan terdapat logo lebah-labah pada hadapan bajunya."

Selang beberapa saat kemudian, suatu lagi berita disampaikan. Kali ini berita baik buat semua penduduk kota itu. Presiden pertubuhan gusti iaitu Vince McMahon telah dilantik suruhanjaya tinggi majlis dewa-dewa zombi dan pontianak sebagai Presiden baru negeri kota ini.

"Merdeka !"

Lebih 4000 mata-mata liar memandang satu sama lain. Mereka ada yang takut, ada yang ketawa, dan ada yang mula bertempiaran lari meninggalkan segala yang dikendong.

Darah dua tahun lepas terpercik sekali lagi, hari ini. Tepat selepas laungan "Merdeka" oleh salah seorang pontianak.

Vince McMahon masih tersenyum di layar skrin dengan taringnya yang tajam. Sambil dia menikmati segelas bir merah pekat. Dia masih lagi tersenyum. Burger ayam pedas terpijak dan sausnya meleleh disekeliling roti. Angel kini, menjadi pari-pari.

0 suara balas:

Post a Comment