Wednesday, August 24, 2011

Kispen : Zombi


"Compact semi-automatic ada ?"

"Model apa nak ?"

"Browning 9 x 19 mm Hi Power, ada ?"

Dicari setiap sudut laci oleh pekedai itu. Dia mula memulakan perniagaannya lewat tahun lepas. Pada mulanya, dia hanya pekedai runcit, namun akibat pengaruh facebook dan twitter yang semakin hari semakin kuat, Arman mula menjual senjata tangan berkuasa rendah melalui laman sosial facebooknya. Dan kini dia sudah mampu membuka sebuah butik senjata tangannya sendiri iaitu "Arman Exchange".

"Stock habis lah bro"

"Cibai lah semua kedai pun nak habis, penat aku cari"

Stephen Cheng yang berbangsa cina separuh bangla itu memaki kencang apabila hajatnya untuk memiliki Browning semi-auto handgun terbantut.

Dia keluar daripada butik Arman Exchange dan terlihat sekumpulan makhluk yang hodoh mukanya. Jarak mereka lebih kurang 50 meter. Cheng tergamam seketika. Dia mula berpeluh. Lelaki yang hanya biasa meludahkan air liurnya kini mula menelan salivanya itu perlahan-lahan.

"Gulppp"

"What the heck, zombi ?"

Laju langkah Cheng berlari meninggalkan keparat zombi-zombi yang hanya disangka wujud dalam fantasi televisi mahupun filem sahaja. Tak dihiraukan segala-gala, selagi masih dapat berlari, sudah pasti akan Cheng lakukan.

"Gila, ini gila. Zombi. Macam mana boleh ada ?"

Berhenti Cheng selepas terlihat sebuah elarti yang kosong tak berpenghuni. Lalu dia pantas masuk kedalam elarti tersebut dan menutup pintu menggunakan semampu tenaganya.

"Hahaha, mati kau zombi. Ready ?"

Tersenyum riak wajah Cheng sambil memandu elarti itu melaju merempuh seumat ramainya zombi dihadapan. Lumat berkecai otak zombi-zombi itu berderai pecah dek rempuhan itu. Cheng teruskan dengan senyuman yang masih terselit sisa risau dan gusar dia wajahnya.

"Mati kau mati"

Elarti itu dipandu Cheng kerumahnya yang terletak di Celtic, tengah-tengah kotaraya Buddhapest Barat. Cheng pastu memulas steering elarti itu untuk diletakkan di garaj rumah. Kemas letakan Cheng yang juga sebagai pemandu bas Rapidless Celtic itu.

"Mak, harini mak masak apa ? Lapar lah"

Jeritan Cheng itu memecahkan suasana hening rumahnya. Ibunya berada didapur dan tidak menjawab jeritan anak tunggalnya itu. Cheng bergegas ke dapur untuk melihat menu masakan ibunya tengah hari itu.

"Mak, mak masak apa ? Cheng lapar lah mak, penat sangat harini"

Ibunya masih lagi menundukkan kepalanya ke singki tanpa sebarang jawapan. Cheng mula hairan dengan sikap ibunya. Tapi dia masih tidak menunjukkan kerisauannya kerana dia sudah terlalu penat. Di fikirannya kini cuma terlintas makanan untuk disantap.

"Otak.. otak.."

Ibunya bersuara garang. Cheng tersenyum mendengar kata ibunya itu. Dia memang seorang yang gemarkan otak-otak sejak dari kecil lagi. Cheng mencari-cari otak-otak yang dimaksudkan ibunya itu didalam tudung saji berbentuk bulat diatas meja. Namun hampa, tidak ada kelibat otak-otak dilihatnya.

"Sial, kau pun zombi juga mak ?"

Cheng terkejut pabila ibunya menghampiri rapat dirinya, lalu dibahamnya Cheng dengan ghairahnya. Terpercik sana sini darah merah pekat Cheng.

5 suara balas:

Dzarief Zuhdi said...

wtfish.. style beb citer nie.. haha

xallehrazax said...

terima kasih bro

nasyrun said...

resident evil.

aku menunggu jill valentine tapi dia tak muncul2. cis kecewa haha

xallehrazax said...

jill valentine period waktu ni, tak sihat badan dan telah dibaham zombi direstoran.

azie5ouh!8 said...

otak..otak.. nice!

Post a Comment